Co kupić i jak to połączyć?
5 marchewek
2 pietruszki
1/4 selera
1 pęczek natki pietruszki
1 por
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir
2 łyżki jogurtu greckiego
odrobina startej skórki cytryny
kostka rosołowa
1 bułka (niedzisiejsza) do zrobienia grzanek
Warzywa kroimy na małe kawałki (bez większego przykładania, bo i tak później wszystko potraktujemy blenderem), następnie wrzucamy je do garnka, dodajemy por, natkę pietruszki, kostkę rosołową, zalewamy wodą (3 szklanki) i uzupełniamy szczyptą startego imbiru, gałki muszkatołowej, soli, pieprzu oraz skórki z cytryny. Dalej postępujemy jak w przypadku standardowych zup, doprowadzamy wszystko do wrzenia, a później zmniejszamy ogień i gotujemy do uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw.
Grzanki:
Bułkę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła i smażymy, aż kosteczki się zarumienią.
Kolejno, gdy warzywa uzyskają odpowiednią miękkość, rozcieramy wszystko blenderem, dodajemy
2 łyżki jogurtu naturalnego i dalej blendujemy. Wszystko powinno uzyskać taki kolor i konsystencję.
Kolejno krem nalewamy do miseczek, dodajemy grzanki i dekorujemy.
Dzisiaj Wasze podniebienia rozpieściła Andzia.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz